HET VERHAAL ACHTER
  

Het verhaal van Nespresso begon ooit met een revolutionair idee: het creëren van de mogelijkheid om iedereen thuis een perfect kopje espresso koffie te laten maken - met dezelfde kwaliteit als dat van een getrainde barista.

Ontdek hieronder hoe wij van een revolutionair idee tot de perfecte espresso zijn gekomen.

SCROLL NAAR BENEDEN

GESCHIEDENIS & ONTSTAAN

1976

Eric Favre, toen nog in dienst bij Nestlé, ontwikkelt het eerste Nespresso systeem.

1986

Nespresso wordt officieel gelanceerd. Destijds had men keuze uit vier Grands Crus: Capriccio, Cosi, Decaffeinato en Bolero (tegenwoordig bekend als Volluto), en twee machines: de C100 en de C1100.

1998

Het eerste Clublid voor Nederland wordt geregistreerd.

2003

Nespresso lanceert in samenwerking met de NGO Rainforest Alliance het AAA Sustainable QualityTM programma, met als doel het bevorderen van de productie en levering van duurzame en de hoogste kwaliteit koffie.

2003

De eerste 100% AAA Grand Cru, Volluto, wordt gelanceerd.

2011

Nespresso lanceert de PIXIE machine. De machine is o.a. gemaakt van gerecyclede capsules en is de meest innovatieve en ecologisch verantwoorde machine van zijn tijd.

2013

Nespresso introduceert Kazaar en Dharkan, twee Grands Crus met ongeëvenaarde intensiteit. Hiermee komt het permanente Grand Cru assortiment op 22 Grands Crus.

Het belang van Gourmet-kwaliteit
Het hele jaar door reizen de koffie-experts van Nespesso de wereld over om bij koffieboeren de beste koffiebonen te selecteren. Koffie-oogst is onder te verdelen in zogenaamde commerciële kwaliteit en Gourmet-kwaliteit. Alleen de allerbeste kwaliteit koffie behoort tot Gourmet-kwaliteit. Van de wereldwijd verbouwde koffie is slechts 10% van Gourmet-kwaliteit, waarmee de overige 90% van commerciële kwaliteit is. Van deze Gourmet-kwaliteit koffie voldoet vervolgens slechts 10% tot 20% aan de eisen die Nespresso stelt aan het smaakaroma en kwaliteitsprofiel. Kortom, enkel 1 tot 2% van alle koffie in de wereld heeft de uitzonderlijke kwaliteit, smaak en het aromaprofiel dat vereist is voor Nespresso's Grand Cru assortiment.
2% van de wereldwijde koffieproductie wordt door Nespresso gebruikt.
% Gourmet-koffie van de wereldwijde koffieproductie
% Gourmet-koffie is geschikt voor Nespresso
% van de wereldwijde koffieproductie is geschikt voor Nespresso
AAA Sustainable QualityTM programma
Enkel 1 tot 2% van alle koffie in de wereld heeft de uitzonderlijke kwaliteit, smaak en het aromaprofiel vereist voor Nespresso's Grand Cru assortiment. Om deze hoge kwaliteit koffie ook in de toekomst te kunnen garanderen heeft Nespresso in samenwerking met de NGO Rainforest Alliance het AAA Sustainable QualityTM programma ontwikkeld. Dit programma combineert een focus op kwaliteit met een focus op duurzaamheid.

De doelstelling van dit programma is het verbeteren van de sociale, ecologische en economische omstandigheden voor koffieboeren en boerengemeenschappen. Uiteindelijk levert dit een hogere kwaliteit koffie én een verbeterde levenskwaliteit voor de boeren op. Dit doen we bijvoorbeeld door onderwijs te geven aan de boeren om hen te ondersteunen bij de koffieteelt. Zo betalen we niet alleen een hogere prijs voor de bonen, maar garanderen we ook dat de bedrijfsvoering rondom de koffiebonen verbetert.
kwaliteit
duurzaamheid
productiviteit
Bekijk hieronder ook de video waarin Didamo Chala, een van onze koffieboeren,
over zijn ervaringen met het AAA-programma vertelt.
van boon tot kopje
Het AAA Sustainability QualityTM programma zorgt ervoor dat Nespresso in staat is om tijdens het selectieproces de beste grondstoffen te vinden, want alleen het beste begin resulteert in het beste kopje koffie. Maar voor het beste kopje koffie is meer nodig dan alleen de beste koffiebessen. Perfecte koffie vereist excellentie in elke stap van de waardeketen, van de koffiestruik tot het kopje koffie. De volgende stappen moeten worden ondernomen voor het perfecte kopje koffie als eindresultaat:
1
Handplukken van de rijpe rode koffiebessen
Nespresso geeft de voorkeur aan een selectieve oogst waarbij de rijpe bessen volledig handmatig worden geplukt, omdat deze methode de perfecte kwaliteit garandeert.

Elke koffiebes wordt pas geplukt als deze perfect rijp is, waarbij de onrijpe bessen worden overgeslagen en de overrijpe bessen worden verwijderd.

2
Van koffiebes tot groene koffie
Het vruchtvlees van de rode bes wordt in deze stap verwijderd. Nespresso geeft de voorkeur aan de vochtige methode, waarbij gebruik wordt gemaakt van fermentatie.
3
Het transport
Via schip en trein komen de balen groene koffie aan in het productiecentrum van Nespresso in Avenches, Zwitserland. Hier ondergaat de koffie nogmaals een strenge kwaliteitscontrole alvorens het gebrand, gemalen en verpakt wordt.
4
Het branden
Het branden is een cruciale fase bij het maken van Nespresso Grands Crus, aangezien hiermee het volle aroma en smaakprofiel van de groene koffiebonen wordt onthuld. Nespresso ontwikkelt voor elke blend, of melange, een eigen brandprofiel waarmee de hoofdkenmerken van elke koffiesoort in de melange kunnen worden onderscheiden.
5
Malen en blenden
De maalgraad van de koffie wordt bepaald op basis van de betreffende blend van een bepaalde herkomst. De fijnheid en regelmaat in de maling zorgen voor een perfecte kwaliteit. Het samenstellen van een blend is subtiele alchemie. Eerst worden de koffiesoorten door Nespresso geselecteerd op grond van hun unieke eigenschappen (aroma, fijnheid, kwaliteit van de crema, nasmaak, enz.) om ze vervolgens zodanig te combineren dat hun karakter perfect tot uitdrukking komt.
6
Verpakken - capsules
Nespresso heeft een exclusieve verpakkingsmethode ontwikkeld waarbij de koffie wordt verpakt in hermetisch afgesloten aluminium capsules, die de versgemalen koffie tegen lucht, licht en vocht beschermt. Hierdoor kunnen de circa 900 aroma's van de versgemalen koffie 12 maanden goed blijven. Daarnaast is aluminium een materiaal dat in zijn geheel oneindig kan worden gerecycled.
7
Machine (perfecte kopje koffie)
De machines van Nespresso zorgen ervoor dat de subtiele smaken en aroma's van onze Grands Crus volledig tot uitdrukking komen. Dit komt mede doordat de waterindringing onder 19 bar druk plaats vindt, zodat alle aroma's volledig vrijkomen.

"Met als uiteindelijk resultaat
het meest perfecte kopje koffie."